четверг, 1 июня 2017 г.

М. Крамаренко
(Дикарев Митрофан Алексеевич)
Риздвяни святкы в станыци Павливський Ейського оддилу, на Чорномории
1895г.
(продолжение)
А дэяки дивчата так выходять о пивночи слухаты, дэ и як собакы гавкають: у який сторони загавкае, туды и замиж иты; як собака гавкае вэсэло, то й житте в замужестви будэ вэсэлэ, — а як гавкае нэвэсэло або ще завые, то й життя будэ пополовыни з горэм та з злыднямы. В таким рази дивчина гукнэ: «Бодай ты йому здохла (малэнькою)!» або: «Завый на свою голову!», а сама мерщий сховаетьця в хату. Угадують ще, як товсто, хрыпко або глухо гавкае собака, то и чоловик будэ старый, сэрдытый або пьяныця, а як тонко, голосно, з выляском, то й чоловик будэ молодый та гарный.
Выходять дивчата до «дощок» (до огорожи), и як идэ якый мущина, пытають у його: «Як звать женыха?». Якэ имя назвэ прохожий мущина, так зватымэться и молодый, шо будэ свататы сю дивчину.
Лягаючи спаты, тэж рижно ворожать. Одни роблять из палычок колодизь: кажуть, у сни прыйдэ молодый воду браты з колодизя; а иньши роблять ворота: прысныться, шо в ворота йдэ той молодый.
А то ще становлять на нич мисткы, и хто пэрэвэдэ у сни черэз мисток дивчину, той и будэ «суженый».
А то ще матэри запирають своих дочок у яку-нэбудь хату на нич — окрэмо, а ключ ховають соби пид голову: так у ночи сныться, шо прыходэ якыйсь чоловик и просэ ключа. До того чоловика трэба гаразд прыглядатыся та прымичаты, якый вин е на выду, бо то самэ й есть молодый, шо свататымэ дочку.
А ще дивчата, диждавшись пивночи, ворожать пэрэд дзэркалом. Для сего ставлять на стил дзэркало, а з двох бокив його по запалэний свичци и глядять у дзэркало.
(дали будэ)

Комментариев нет:

Отправить комментарий