3-я часть
Литовченко Е. З.
Горы закубанские
1926 год
III.
Ой у поли жито
Копытамы збыто...
(Писня козацька)
Широко-широко стэляться кубанськи стэпы. Гэть аж пид горы пшеныцямы-хвылямы хлюпають. З прадида тут осэлывся народ трудолюбный.
И вже з того часу тут и бидни и багати. З того вже часу—хто розкошуе, а хто то й бидуе на воздобных родючых полях, — всэ якось складаеться хлибэць чужий оброблять або, од рота свого одирвавши, за бэзцинок продать.
За прадида и лыха зазнать довэлося в стэпах: топтав полэ дыкый чэркэс, палыв хату, брав у полон молодыць на синожати. Ховалыся люды в загатах. Дожидалы барабана, покы затуркочэ. Тоди выходь уси до церквы, дожидай, що будэ...
Люды бидувалы, а хто и живит розкохав. А як тэ ставалось, нихто того и нэ вгадав. Нихто нэ знав, що панство людэй продавало тым
самым чэркэсам... Э, та що там...
Було всього...
Було и нэврожаив. Та так було люд замутывся, що — лит тому двадцять — накынулыся на косаркы, давай их ламать та в Кубань укыдать, — нэчыстый, мовляв, их выдумав оти машины, бог гниваеться на нас, гришных, то й хлиба нэ родыть.
Бувало всього...
А от такого ще нэ бувало. От такого лыха ще нэ зазналы ни разу.
Станыци пэрэходылы з рук в рукы, од власти до власти. Удэнь — одна власть, а вночи — нэвидомо пид чыею властю ночують...
Скилькы разив. Того вже нихто вам нэ скаже. Уже загубылы и лик.
Зналы тилькы, що прыйдэ звод у двир, давай сина, давай йисты, клады спать.
У людэй заможнэнькых, то й хаты окрэми вже «для салдатив».
Куды воно йшлося, нихто ничого нэ знав. Зналы тилькы твэрдо одно:
добра нэ жды. Знэвирывся люд. Натомывся. Хотилося тилькы одного — спокою. И нихто нэ знав, видкиля-ж той спокий жаданый прыйдэ. Колы?
Од кого? Хто прынэсэ той спокий трудовый?
Як правду казать, то тилькы у хатах «навгородних» (тоб-то пизниших пэрэсэльцив, нэ козакив) та дэякых козакив-бидакив, що здэбильшого побувалы на фронти и дэщо вже зналы, — ти дожидалы просто бильшовыкив, бильше ничого знать нэ хотилы, бильше нивидкиль спокою нэ сподивалысь. Алэ пыльно замовчував кожен свою думку, бо хто й зна, завтра ще хто прыйдэ, а од хазяйства нэ побижиш.
Эх, закрутылось...
Булы то часы вэлыкых змагань. Жах пэрэд майбутним (майбутне — загыбэль од бильшовыкив, колы прыйдуть, — так розагитував «ОСВАГ» люд) родывся, зростав и ширывсь на фронти.
Видты снувався, доходыв до найглухиших закуткив, оповывав тэмни души. Вси його чулы. Панство топыло його в катуваннях бэзвынных, у пияцтви, в розпусти. Сэло утопыло вси жали в крывавых сльозах.
Прошумила слава про мэморандум в Парижи (про этнографичну та исторычну окрэмишнисть Кубанщины, дэкларация радян-фэдэралистив).
Розлютованый Врангель тэрорызував Раду. Повисыв йи дэлэгата. Высив вин довго на церковний площи з напысом на грудях:
«Изменник единой неделимой Poссии».
И покотылася хвыля.
Дийшла аж до фронту.
И от усэ бильше та й бильше люду стало йты «в одпуск». Горы сповнялыся людом. Росла збройна опозыция. Армию довэлось поповнюваты вже сорокапьятылитнимы, а ти упыратысь. Так их, «почотных старыкив» , поклалы та й выпоролы прывсэлюдно. И пишло... Плавни оживылись. Стэпы, покы чорна рилля, спокийни. Як-но зазэлэнило, стэпы оживають. До осэны в ных и вийна, и сховы, и розвидка. Тайну ховають стэпы и мовчать, мовчать.
А вночи вэдуть розмовы, и розмовы ти крывави. А влада осила, людэй выганяють в стэпы лавою йты шукать бильшовыкив.
— Там большовык, или нет, раз у стэпах заховався, нэ касаиця, тут и вбывають, — розказуе було парубок, що побував на облави...
Озвирилы тэмни души. З глузду можна було зъихаты од тэи байдужности, з якою люды готови булы доризувать людэй. Тилькы стогнуть...
Армия танула. Гынулы люды. А «копэталысты» тикалы тымчасом потроху «загряницю».
В тылу щось творылося нэймовирнэ. Багато колысь будэ про це казок розказуватысь. Зараз ище гирко згадувать, а тоди було страшно и вэсэло, и казково. От, скажимо, дид Мыкола Богурадськый: та це просто був чаривнык.
Розкажи, як було, а выходыть казка. Малэньки вин справы видае: тому покаже цього, трэтьому про пьятого розкаже. И снуеться тыхо основа никому нэвыдной организации. Козак тут знаходыть дорогу до канцелярии якогось запасного полку, там йому дають пропуск, одпуск, ще й часом английську одэжу, вынтовку, — й готов молодэць у дорогу. А дорога лэжить йому в горы. Там другый вже батько Попил прыймае, гуртуе...
Литу надходыв уже край. Дэнь гнитыв спэкою важко. Дэ-нэ-дэ сонячныкы позжиналы, пэрэпэлив та зайцив повыганялы. Тилькы хвылюе по дви дэсятыни лапатый сорго. Шумыть вин якось роздратовано лыстом лапатым.
Дыхаты ничым у спэку.
Максым лэжить у борозни. Мыший його заховав, а по рядах сорго далэко можна бачыть свою нэбэзпеку.
Завмэрло усэ од жароты.
Малэча в розгони.
Скризь люды.
Выйты нэ можна. А пыты вже сылы нэмае тэрпить. Полиз до баштана.
Дистав кавуна. Вже вэртався назад, колы це з сорго як зашумыть, залопотыть
по лыстях. Лыстя аж крыком лопочэ, начэ порвалысь уси вже привьязи в лыстя.
— Ффуу... чорт... — Просто выхор изнявся. И закрутыв, и подався, подався.
Хоч-бы вже той вэчир ишов.
Здалэку чуты гомин биля машины.
А в сорго знов мэртво. Пролизла знэможена ящирка. Прылэтила видкилясь на солодкый кавун носка, заколывала носочком в повитри и жалибно, тонко заспивала свою одноманитну писню-сырэну:
— Вз-зиии-и-и-иии...
Пидлиз до краю. Дывывся, як люды роблять на машини.
А дэнь корывся, корывся потроху. Знэсылив. Здае.
А люды нэначэ розлютувалысь на сонце, — граблямы, выламы, батогамы, з пылюрою, потом, прокляттямы, смихом гонять за обрий його, заганяють, лютують, крычать. Загналы. Воно кровьяно вышкирылось y-останне з пылюры и половы из-за соломы, и важка голова його, кровьяна вся, дэсь похылылась, пирнула за прядывом...
Люды якось втыхомырылысь.
Стало разом чомусь тыхо.
И гомин сумырный.
И люды лагидни.
А вэчир нэ бавыться: зараз шатро розпынае, варыть вэчэрю, гасыть огни.
Лягае.
Спыть.
Трэба-ж рушать, покы мисяць ище нэ зийшов.
— Ой, вбыто, вбыто,
Затягнуто в жито,
Чэрвоною кытайкою
Лычэнько прыкрыто... —
спивають дэсь нэдалэко дивчата.
Максымови-б до ных на хвылыну, закрутыться, пэрэкрутыться колэсом, щоб воны аж зайшлыся од рэготу... Эх, иды, дурню, йды нэ оглядайся...
— Ой выйшла мыла,
Голубонька сыва... —
журно выводять дивчата.
— А бодай вас скыглыло, нэ пэрэставало. Бэз вас тошно... — Пишов скориш. Дорогою йшов. Як йихав хто возом, зныкав у прядыви, а йихав хто бигом, то так промынав.
Максым поспишае...
А чэрэз тыждэнь, над вэчир, вин уже проходыв останню заслону вартовых за городом. Пэрэвирылы пэрэпуск. Подывылысь пыльно. Пишов.
Вынтовка звысае важкэнько на плэчи. У сумци патроны. А надто важки оти боты английськи.
— Шилы, чорты, начэ на вэрблюдив. Думають, як руськи, то всэ одно—кони, им трэба пидковы.
Идэ Максым плавнямы, чагарныкамы.
Раз, як ночував у сини; чув, стрилялы дэсь за лиском. Чув, як вовкы потим вылы. Отак дэсь и я — промайнуло в голови. Посиявся дощик.
Тыхэсэнько зашамшав по сини, по стэрни... Ат, чорт... Зроду нэ думав, що умырать так нэ хочэться...
Ище дэнь, и брэдэ вже Максым по горах у зони зэлэных. Тэчэ-гомоныть на сирому камэни-дни прозора вьюнка Адагумка. Коровы на взгирьи блукають, дзвинкы ихни пэрэклыкаються журно. Розляглася кущамы лищина.
Кущи заховалы вэлыку тайну в соби. И тилькы вэлыки смилывци-люды зважалысь розгадувать ту таемныцю. А розгадать йи може лыш той, хто нэ лякаеться смэрти.
Кущи одвику ховають уси таемныци.
Орлыни крыкы, и кров, и стогнання слухають горы, и тилькы одвични шумы на горах, царство зэлэных шумив зможе сказать тому, хто их учуе, сказать одвични тайны: воли и смэрти, смэрти за волю, крови и воли — то крыкы.
Пасмамы-смугамы свитло лылося на дно логовыны, пробывалось у вэрховитти и смиялось на росяных зубцях· задумлывой папороты и на мокрому лысому лопушинни.
Гомонила — розважала по сырому замощеному каминни прозора вода Адагумки, ховалась пид боком старого мовчазного камэня-скэли и знов выныкала, бьючысь об кориння старой тополи, хытала дэсь каминь, и вин стугонив у вже высохли-выгорили груды бабуси-тополи. Стогнала тополя.
А там в вэрховиттях ище нэ вмырало, жалилось шепотлывэ лыстя сриблястэ.
Замовкнэ, знимие, та щось нибы раптом згадае, прокынэться і захапаеться всэ розказать. Поспишае...
И чого-чого тилькы нэ скажуть воны, тилькы слухай, тилькы любы их, одвични шумы.
Ось выныкають чэркэсы на скэлях...
Он орлынэ гниздо ще й доси живэ. Полиз туды. Сыдыть орлэня чэрэватэ,
зайидуватэ и злэ. Кисткы коло нього заячи, пташини, змиини, волосся и
шкура. Трупив сморид. И це пташинэ царятко, жаднюще и злэ...
Чи нэ отак и всэ дыкэ гирськэ життя тут вэлося — слава на трупах чужих...
И хто-б розказав це, дэ йому край, дэ початок, николы нихто нэ вгадае...
Максым аж забувся и дэ вин идэ, и що його ждэ! Та разом з куща дядэчко з сажень, из обризаном:
— А хто йдэ?
— Людына.
— Дорога куды?
— У батькивськых справах.
— А звуть?
— Гирська правда.
— Иды-ж ливоруч, Стэжка там пидэ на гору. Нэю и простуй, там покажуть.
Зныкла разом постать у розлогых лищинах. И стало знов тыхо и затышно якось.
А над головою прокынулысь шумы...
Штаб мистывсь на высокий зэлэний гори. Йи бокы крути спадалы в долыну глыбоку.
Чаты скризь, на дубах, у кущах. И бачать нэ одни вже очи — и як ты идэш, и куды поглядаеш, уже пизнають и замиры твои, а ты й нэ бачыш никого.
Вэчэрялы. Спать полягалы.
Опивночи чомусь прокынувсь Максым.
Спав лис.
Пугач дэсь сумно-самотно запугав.
На блызьким узгирьи заплакав шакал.
Замовкло.
А там дэсь, аж на вэрхогорах, усэ нэ вгавалы, радылы тыхо якись таемныци сумырни зэлэни шумы...
Литовченко Е. З.
Горы закубанские
1926 год
III.
Ой у поли жито
Копытамы збыто...
(Писня козацька)
Широко-широко стэляться кубанськи стэпы. Гэть аж пид горы пшеныцямы-хвылямы хлюпають. З прадида тут осэлывся народ трудолюбный.
И вже з того часу тут и бидни и багати. З того вже часу—хто розкошуе, а хто то й бидуе на воздобных родючых полях, — всэ якось складаеться хлибэць чужий оброблять або, од рота свого одирвавши, за бэзцинок продать.
За прадида и лыха зазнать довэлося в стэпах: топтав полэ дыкый чэркэс, палыв хату, брав у полон молодыць на синожати. Ховалыся люды в загатах. Дожидалы барабана, покы затуркочэ. Тоди выходь уси до церквы, дожидай, що будэ...
Люды бидувалы, а хто и живит розкохав. А як тэ ставалось, нихто того и нэ вгадав. Нихто нэ знав, що панство людэй продавало тым
самым чэркэсам... Э, та що там...
Було всього...
Було и нэврожаив. Та так було люд замутывся, що — лит тому двадцять — накынулыся на косаркы, давай их ламать та в Кубань укыдать, — нэчыстый, мовляв, их выдумав оти машины, бог гниваеться на нас, гришных, то й хлиба нэ родыть.
Бувало всього...
А от такого ще нэ бувало. От такого лыха ще нэ зазналы ни разу.
Станыци пэрэходылы з рук в рукы, од власти до власти. Удэнь — одна власть, а вночи — нэвидомо пид чыею властю ночують...
Скилькы разив. Того вже нихто вам нэ скаже. Уже загубылы и лик.
Зналы тилькы, що прыйдэ звод у двир, давай сина, давай йисты, клады спать.
У людэй заможнэнькых, то й хаты окрэми вже «для салдатив».
Куды воно йшлося, нихто ничого нэ знав. Зналы тилькы твэрдо одно:
добра нэ жды. Знэвирывся люд. Натомывся. Хотилося тилькы одного — спокою. И нихто нэ знав, видкиля-ж той спокий жаданый прыйдэ. Колы?
Од кого? Хто прынэсэ той спокий трудовый?
Як правду казать, то тилькы у хатах «навгородних» (тоб-то пизниших пэрэсэльцив, нэ козакив) та дэякых козакив-бидакив, що здэбильшого побувалы на фронти и дэщо вже зналы, — ти дожидалы просто бильшовыкив, бильше ничого знать нэ хотилы, бильше нивидкиль спокою нэ сподивалысь. Алэ пыльно замовчував кожен свою думку, бо хто й зна, завтра ще хто прыйдэ, а од хазяйства нэ побижиш.
Эх, закрутылось...
Булы то часы вэлыкых змагань. Жах пэрэд майбутним (майбутне — загыбэль од бильшовыкив, колы прыйдуть, — так розагитував «ОСВАГ» люд) родывся, зростав и ширывсь на фронти.
Видты снувався, доходыв до найглухиших закуткив, оповывав тэмни души. Вси його чулы. Панство топыло його в катуваннях бэзвынных, у пияцтви, в розпусти. Сэло утопыло вси жали в крывавых сльозах.
Прошумила слава про мэморандум в Парижи (про этнографичну та исторычну окрэмишнисть Кубанщины, дэкларация радян-фэдэралистив).
Розлютованый Врангель тэрорызував Раду. Повисыв йи дэлэгата. Высив вин довго на церковний площи з напысом на грудях:
«Изменник единой неделимой Poссии».
И покотылася хвыля.
Дийшла аж до фронту.
И от усэ бильше та й бильше люду стало йты «в одпуск». Горы сповнялыся людом. Росла збройна опозыция. Армию довэлось поповнюваты вже сорокапьятылитнимы, а ти упыратысь. Так их, «почотных старыкив» , поклалы та й выпоролы прывсэлюдно. И пишло... Плавни оживылись. Стэпы, покы чорна рилля, спокийни. Як-но зазэлэнило, стэпы оживають. До осэны в ных и вийна, и сховы, и розвидка. Тайну ховають стэпы и мовчать, мовчать.
А вночи вэдуть розмовы, и розмовы ти крывави. А влада осила, людэй выганяють в стэпы лавою йты шукать бильшовыкив.
— Там большовык, или нет, раз у стэпах заховався, нэ касаиця, тут и вбывають, — розказуе було парубок, що побував на облави...
Озвирилы тэмни души. З глузду можна було зъихаты од тэи байдужности, з якою люды готови булы доризувать людэй. Тилькы стогнуть...
Армия танула. Гынулы люды. А «копэталысты» тикалы тымчасом потроху «загряницю».
В тылу щось творылося нэймовирнэ. Багато колысь будэ про це казок розказуватысь. Зараз ище гирко згадувать, а тоди було страшно и вэсэло, и казково. От, скажимо, дид Мыкола Богурадськый: та це просто був чаривнык.
Розкажи, як було, а выходыть казка. Малэньки вин справы видае: тому покаже цього, трэтьому про пьятого розкаже. И снуеться тыхо основа никому нэвыдной организации. Козак тут знаходыть дорогу до канцелярии якогось запасного полку, там йому дають пропуск, одпуск, ще й часом английську одэжу, вынтовку, — й готов молодэць у дорогу. А дорога лэжить йому в горы. Там другый вже батько Попил прыймае, гуртуе...
Литу надходыв уже край. Дэнь гнитыв спэкою важко. Дэ-нэ-дэ сонячныкы позжиналы, пэрэпэлив та зайцив повыганялы. Тилькы хвылюе по дви дэсятыни лапатый сорго. Шумыть вин якось роздратовано лыстом лапатым.
Дыхаты ничым у спэку.
Максым лэжить у борозни. Мыший його заховав, а по рядах сорго далэко можна бачыть свою нэбэзпеку.
Завмэрло усэ од жароты.
Малэча в розгони.
Скризь люды.
Выйты нэ можна. А пыты вже сылы нэмае тэрпить. Полиз до баштана.
Дистав кавуна. Вже вэртався назад, колы це з сорго як зашумыть, залопотыть
по лыстях. Лыстя аж крыком лопочэ, начэ порвалысь уси вже привьязи в лыстя.
— Ффуу... чорт... — Просто выхор изнявся. И закрутыв, и подався, подався.
Хоч-бы вже той вэчир ишов.
Здалэку чуты гомин биля машины.
А в сорго знов мэртво. Пролизла знэможена ящирка. Прылэтила видкилясь на солодкый кавун носка, заколывала носочком в повитри и жалибно, тонко заспивала свою одноманитну писню-сырэну:
— Вз-зиии-и-и-иии...
Пидлиз до краю. Дывывся, як люды роблять на машини.
А дэнь корывся, корывся потроху. Знэсылив. Здае.
А люды нэначэ розлютувалысь на сонце, — граблямы, выламы, батогамы, з пылюрою, потом, прокляттямы, смихом гонять за обрий його, заганяють, лютують, крычать. Загналы. Воно кровьяно вышкирылось y-останне з пылюры и половы из-за соломы, и важка голова його, кровьяна вся, дэсь похылылась, пирнула за прядывом...
Люды якось втыхомырылысь.
Стало разом чомусь тыхо.
И гомин сумырный.
И люды лагидни.
А вэчир нэ бавыться: зараз шатро розпынае, варыть вэчэрю, гасыть огни.
Лягае.
Спыть.
Трэба-ж рушать, покы мисяць ище нэ зийшов.
— Ой, вбыто, вбыто,
Затягнуто в жито,
Чэрвоною кытайкою
Лычэнько прыкрыто... —
спивають дэсь нэдалэко дивчата.
Максымови-б до ных на хвылыну, закрутыться, пэрэкрутыться колэсом, щоб воны аж зайшлыся од рэготу... Эх, иды, дурню, йды нэ оглядайся...
— Ой выйшла мыла,
Голубонька сыва... —
журно выводять дивчата.
— А бодай вас скыглыло, нэ пэрэставало. Бэз вас тошно... — Пишов скориш. Дорогою йшов. Як йихав хто возом, зныкав у прядыви, а йихав хто бигом, то так промынав.
Максым поспишае...
А чэрэз тыждэнь, над вэчир, вин уже проходыв останню заслону вартовых за городом. Пэрэвирылы пэрэпуск. Подывылысь пыльно. Пишов.
Вынтовка звысае важкэнько на плэчи. У сумци патроны. А надто важки оти боты английськи.
— Шилы, чорты, начэ на вэрблюдив. Думають, як руськи, то всэ одно—кони, им трэба пидковы.
Идэ Максым плавнямы, чагарныкамы.
Раз, як ночував у сини; чув, стрилялы дэсь за лиском. Чув, як вовкы потим вылы. Отак дэсь и я — промайнуло в голови. Посиявся дощик.
Тыхэсэнько зашамшав по сини, по стэрни... Ат, чорт... Зроду нэ думав, що умырать так нэ хочэться...
Ище дэнь, и брэдэ вже Максым по горах у зони зэлэных. Тэчэ-гомоныть на сирому камэни-дни прозора вьюнка Адагумка. Коровы на взгирьи блукають, дзвинкы ихни пэрэклыкаються журно. Розляглася кущамы лищина.
Кущи заховалы вэлыку тайну в соби. И тилькы вэлыки смилывци-люды зважалысь розгадувать ту таемныцю. А розгадать йи може лыш той, хто нэ лякаеться смэрти.
Кущи одвику ховають уси таемныци.
Орлыни крыкы, и кров, и стогнання слухають горы, и тилькы одвични шумы на горах, царство зэлэных шумив зможе сказать тому, хто их учуе, сказать одвични тайны: воли и смэрти, смэрти за волю, крови и воли — то крыкы.
Пасмамы-смугамы свитло лылося на дно логовыны, пробывалось у вэрховитти и смиялось на росяных зубцях· задумлывой папороты и на мокрому лысому лопушинни.
Гомонила — розважала по сырому замощеному каминни прозора вода Адагумки, ховалась пид боком старого мовчазного камэня-скэли и знов выныкала, бьючысь об кориння старой тополи, хытала дэсь каминь, и вин стугонив у вже высохли-выгорили груды бабуси-тополи. Стогнала тополя.
А там в вэрховиттях ище нэ вмырало, жалилось шепотлывэ лыстя сриблястэ.
Замовкнэ, знимие, та щось нибы раптом згадае, прокынэться і захапаеться всэ розказать. Поспишае...
И чого-чого тилькы нэ скажуть воны, тилькы слухай, тилькы любы их, одвични шумы.
Ось выныкають чэркэсы на скэлях...
Он орлынэ гниздо ще й доси живэ. Полиз туды. Сыдыть орлэня чэрэватэ,
зайидуватэ и злэ. Кисткы коло нього заячи, пташини, змиини, волосся и
шкура. Трупив сморид. И це пташинэ царятко, жаднюще и злэ...
Чи нэ отак и всэ дыкэ гирськэ життя тут вэлося — слава на трупах чужих...
И хто-б розказав це, дэ йому край, дэ початок, николы нихто нэ вгадае...
Максым аж забувся и дэ вин идэ, и що його ждэ! Та разом з куща дядэчко з сажень, из обризаном:
— А хто йдэ?
— Людына.
— Дорога куды?
— У батькивськых справах.
— А звуть?
— Гирська правда.
— Иды-ж ливоруч, Стэжка там пидэ на гору. Нэю и простуй, там покажуть.
Зныкла разом постать у розлогых лищинах. И стало знов тыхо и затышно якось.
А над головою прокынулысь шумы...
Штаб мистывсь на высокий зэлэний гори. Йи бокы крути спадалы в долыну глыбоку.
Чаты скризь, на дубах, у кущах. И бачать нэ одни вже очи — и як ты идэш, и куды поглядаеш, уже пизнають и замиры твои, а ты й нэ бачыш никого.
Вэчэрялы. Спать полягалы.
Опивночи чомусь прокынувсь Максым.
Спав лис.
Пугач дэсь сумно-самотно запугав.
На блызьким узгирьи заплакав шакал.
Замовкло.
А там дэсь, аж на вэрхогорах, усэ нэ вгавалы, радылы тыхо якись таемныци сумырни зэлэни шумы...
Комментариев нет:
Отправить комментарий